Уторак, 27. Јул 2021.

ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈУ У КЛАДОВУ

Помоћница министра за бригу о породици и демографију, Александра Чамагић, разговарала је са руководством локалне самоуправе у Кладову о актуелним проблемима из те области. Она је после радног састанка истакла, да општина Кладово поред директних финансијских давања породици, активно ради и на стварању услова да млади људи остану у месту у ком су рођени јер издваја значајна средства у односу на актуелни буџет и нагласила да је ова општина једна од најпозитивнијих примера када је реч о настојању локалне самоуправе и Владе Републике Србије за повећање стопе наталитета.

- Наш заједнички задатак мора бити да радимо на томе да задржимо младе у местима у којима су рођени и местима у којима су се школовали. Министарство за бригу о породици и демографији има отворене конкурсе везане за помоћ удружењима и организацијима, јачање породице, помоћи младима и спречавање негативне миграције младих, оснаживање и подршку женама, спречавање насиља у породици, а за које се можеа плицирати у било ком тренутку, рекла је Александра Чамагић и подсетила да је туризам у стратешким документима општине Кладово означен као једна од најважнијих привредних грана која ће омогућити да се задржи становништво.

Када је реч о другим мерама које позитивно утичу на популациону политику треба нагласити да у општини Кладово на пример, не постоји листа чекања деце за упис у вртић, док сви ђаци прваци добијају бесплатне уџбенике, истакао је помоћник председника општине, Никола Вуковић и додао да осим инвестиција у инфраструктуру, општина Кладово из буџета родитељима новорођене деце на име једнократне помоћи исплаћује по 40.000 динара, док је за свако треће дете тај износ стотину хиљада динара. Александра Чамагић је истакла да је општина Кладово само једна у низу средина које ће представници министарства обилазити у наредном периоду, јер, како кажу, не постоји бољи начин сагледавања ситуације на локалу од директног разговора са представницима локалних заједница.