Среда, 24. Новембар 2021.

ПЕТА ЕМИСИЈА ``ЕКОЛОГИЈА КАО ФАКТОР ОПСТАНКА`` ЗА Т1 ЗАЈЕЧАР: ПОСЕТА ОАЗИ ПТИЦА У МАЛОЈ ВРБИЦИ

У петој епизоди емисије "Екологија као фактор опстанка", представници Општине Кладово и представници НП Ђердап говорили су о локалитету у Малој Врбици које је деценијама уназад препознато као изузетно важно за птице и биодиверзитет.

 "У Србији је забележено око 365 врста прица а значајан проценат  тих врста се може видети и на подручју појаса НП Ђердап, код Кладова и околине сливом реке Дунав све до Неготина, одакле више немамо могућност мониторинга." - истакао је Мирко Гавриловић, испред локалне самоуправе.
 
 "Ово подручје има статус  Међународног значајног подручја за птице, посебно због птица мочварица. Током посматрања птица могу се видети неке изузетно занимљиве врсте као што су пловке кашикаре, чубасти и мали гњурци, гроготовци, лиске, лабудове грпце, орлове белорепане и рибаре."- истакао је Саша Несторовић, испред НП Ђердап.

 Такође, кладовска пешчара је станиште 63 врсте биља од којих је 15 заштићено и једино је станиште пешчарског каранфила у Србији који спада у угрожене врсте. На адама и заливима на Дунаву у близини насеља Велесница и Грабовица, уочено је 16 јединки кудравог пеликана, који се у Србији последњи пут гнездио пре више од једног века.