Петак, 05. Новембар 2021.

Одржана вежба „СИСТЕМ 2021“ у Текији

      Текија је једна од 50 локација у Србији на којој је одржана оперативно - тактичка вежба припадника заштите и спасавања „Систем 2021“. Чланови специјалистичких тимова за спашавање симулирали су спашавање и евакуацију повређених лица из насеља које је погођено бујичним поплавама и клизиштима. Они су за време вежбе презентовали завидан ниво обучености и кординацију у сложеним условима током реаговања у ванредним догађајима изазваним елементарним непогодама уз потврду да имају одговор на сваки изазов, катастрофу или природну непогоду.

На терену је било 70 учесника међу њима су осим чланова ватрогасно - спасилачких тимова били и чланови ДВД-а из Кладова и Грабовице, радио-аматери, волонтери Црвеног крста, екипе Здравственог центра, припадници МУП-а, запослени у ЈП „Комуналац” са механизацијом, мештани Текије, средњошколци, волонтери.

Иако је реч о комплексној вежби у којој је учествовало неколико тимова за спашавање све на терену функционисало је беспрекорно - нагласио је Саша Николић, комадант општинског Штаба за ванредне ситуације.
Поплаве из 2014. године које су погодиле Текију упућују нас да морамо заједнички да радимо, да се усавршавамо и дејствујемо као уигран тим на терену једна је од порука из рибарског насеља на обали Ђердапског језера.
Бујичне поплаве које су пре седам година погодиле Текију упозориле су нас да су тада мештанима и имовини на подручју Текије биле највећа опасност.

Да смо из свега извукли поуку потврђује реаговање током оперативно - тактчке вежбе на којој су сви положили испит, захваљујем се свим учесницима, посебно волонтерима закључио је Саша Николић, комадант општинског Штаба за ванредне ситуације.
Осим у Текији  на подручју Борског управног округа вежба је одржана и на територији града Бора.