Уторак, 20. Новембар 2018.

Обележавање стогодишњице у знак сећања на наше претке из Великог рата

Данас је свечано отворена фото- документарна изложба „Наша историја, наша сећања“, посвећена сећању на ослобођење Србије у јесен 1918. од стране Источне армије, као и  породичним сећањима, која живе и после једног века, на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.

     Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француког института у Србији и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 1918. и биће представљена на друштвеним мрежама Француског института. Многа од њих уврштена су у ову изложбу.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Миссион ду центенаире (Париз) и Сцхнеидер Елецтриц Србија, у сарадњи са градским управама, архивима, музејима и библиотекама градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар и стручним сарадницима: др Станислав Сретеновић, историчар, (саветник и аутор историјских текстова за изложбу) и др Александра Мирић, архитекта-конзерватор (саветница за пројекат прикупљања и приређивања сведочанстава грађана).

Изложбу су отворили Библиотека „Центар за културу“ Кладово у сарадњи са  Француским институтом у Србији, уз покровитељство Општине Кладово а присутни су били Жан Батист Кизен, директор Француског института у Београду, саветник амбасаде Француске у Београду за културну и националну сарадњу, Филип Делсол, потпуковник, војни аташе амбасаде Француске у Беогрду, Станислав Сретеновић, историчар, коаутор изложбе, Соња Филиповић, координатор пројекта „Наша историја, наша сећања“. Представник привременог органа општине Кладово Милена Велишић Божановић и Гордана Јовановић, директор Основне школе „Вук Караџић“ Кладово.

Наши суграђани ће моћи да погледају изложбене експонате у периоду од 20.- 25. новембра.