Среда, 20. Октобар 2021.

Напредак радова на реконструкцији тврђаве у Кладову

После успешне обнове Голубачког града, Европска унија је наставила са обнављањем утврђења на Дунаву. На ред је дошла и тврђава Фетислам у Кладову чија је ревитализација почела на пролеће ове године. Турско утврђење из шеснаестог века добија опет свој пређашњи изглед, али намена ће бити промењена. Војничка фортификација ће постати још један туристички драгуљ Доњег Подунавља, а мештани Кладова опет ће моћи да уживају на концертима уз Дунав.

Приликом посете грађевинских радова, Александар Бец, вођа пројекта #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам, кроз који се одвија реконструкција тврђаве, изјавио је – „Радови на Фетисламу иду веома добро, ускоро ћемо завршити Варош капију и лагуме, а крајем месеца почеће и радови на Летњој позорници, док се завршетак свих радова очекује у јулу следеће године.“

Кладовљани се вероватно највише радују обнови летње позорнице која је дуго била главно културно стециште Општине. Међутим, колики је не само културни већ туристички а самим тим и економски значај , истакла је Невенка Болдорац, шеф кабинете председника Општине Кладово – „Многи од објеката који су имали војну намену, преображавају се у културне и уметничке просторе који ће служити туризму, угоститељству и у остале сврхе будућим туристима и посетиоцима овог локалитета.“

Поред саме реконструкције, извршена су и неопходна археолошка ископавања – „Током реновирања историјских грађевина, увек има изненађења, а ми смо имали срећу да пронађемо турску калдрму из осамнаестог века, којом ћемо још више задржати аутентичан изглед.“ Закључио је Александра Бец.
Средњовековна тврђава Фетислам у Кладову поново ће бити атрактивна за бројне туристе када се заврши реконструкција улазне капије, лагума, летње позорнице и две куле на обали Дунава. Радове са 1,3 милиона евра финансира Европска унија и Влада Немачке, а спроводи ГИЗ кроз пројекат #ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам.

 

 

Извор: #EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam.