Петак, 19. Новембар 2021.

НА ЛОКАЦИЈИ НЕКАДАШЊЕГ СМЕТЛИШТА У РТКОВУ САГРАЂЕН ЕКО-ПАРК

У насељу Ртково на локацији бивше дивље депоније са које је уклоњено 300 кубика разног отпада, захваљујући пројекту општине Кладово и Министарства за заштиту животне средине на површини од 2450 квадрата, сада се простиру еко-парк и дечије игралиште са мобилијаром. Реализација пројекта "Рекултивација земљишта у центру села Ртково" потврђује да је у фокусу ресорног министарства решавања проблема са дивљим депонијама широм Србије уз подршку локалне самоуправе и грађане. Ресорно министарство суфинансира пројекте у 43 града и општине у Србији, а за ту намену издвојено је готово 333 милиона динара. Општина Кладово је успешно реализовала еко-пројекат, којим је елиминсано некотролисано одлагање отпада па је вишегодишњи проблем трајно решен. Јако је важна добра сарадња са јединицама локалне самоуправе јер смо заједно са грађанима партнери када је реч о очувању животне средине - нагласио је Александар Дујановић, државни секретар Министарства заштите животне средине.

Пројекат "Рекултивација земљишта у центру села Ртково" допринео је да се на девастираном земљишту трајно уклони значајан извор загађења у насељу, као и да се промене навике мештана које директно утичу на квалитетнији живот. Осим што је улепшан животни простор, пројекат ће унапредити и туристичке потенцијале тог дунавског насеља- истакао је Саша Николић, председник општине Кладово и додао да је туризам област која представља замајац локалног - економског развоја.

У протекла два месеца у општини Кладово у 23 насеља, завршено је чишћење 26 депонија са којих је уклоњено близу 24.000 кубика комуналног отпада. Наша су очекивања да ће то допринети да се становништво одговорније понаша и смеће одлаже на места која су предвиђена за те намене. Општина Кладово кандидовале је оне депоније које су биле највидљивије и које су највише сметале грађанима - навео је Саша Николић.

Еколошки пројекат у Рткову, подразумева и асфалтирање приступне саобраћајница до еко-парка. Вредност радова је 5 милиона динара, пројекат са 4 милиона суфинансира Министарство заштите животне средине, док је учешће локалне самоуправе додатних милион динара.