Уторак, 22. Март 2022.

МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ ОБИШАО РАДОВЕ У РТКОВУ

У оквиру реализације пројекта Чиста Србија министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је радове на изградњи фекалне канализације у насељу Ртково. То је једна од шест локација у општини Кладово која ће добити 41 километар нове канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода по једно у приградском насељу Костол и у МЗ Подвршка.

На локацији у Рткову постављено је 270 метара цеви пречника 250 милиметара од планираних 6460 метара на пет сливова и саграђено је 13 шахти. Радови се одвијају по плану, рекао је министар Момировић и додао да је у оквиру пројекта "Чиста Србија" највеће градилиште у општини Кладово. Он је нагласио да је задовољан јер се том инвестицијом у општини Кладово стварају бољи услови за живот свих грађана.

Држава се залаже за равномерни развој сваког дела Србије и то је наш замајац који нас води у бољу будућност - истакао је Момировић.

У оквиру реализације пројекта "Чиста Србија" у општини Кладово тренутно се осим у Рткову ради на још две локације. У Корбову је постављено 1400 метара канализационе мреже и саграђене су 44 шахте, док је у Великој Врбици урађено близу 1700 метара фекалне канализације и саграђено 68 шахти.

Реч је о капиталној инвестицији коју општина Кладово без помоћи државе не би могла сама да реализује - поновио је Саша Николић председник Привременог органа општине Кладово. Он је подсетио да ће нову  канализацију у општини Кладово осим мештана Рткова, Корбова и Велике Врбице добити и становници приградског насеља Рит, као и станари у делу Брзе Паланке, док ће нова канализацја дужине 11 километара бити саграђена у насељу Подвршка. Мештанима Рткова за њих око 1000 колико их живи у близу 400 домаћинстава недостатак канализације задаво је бројне проблеме, па се надају да ће се након  завршетка радова решити деценијских мука.

То је веома важно за село из кога половина мештана живи и ради далеко од родног краја, рекао је мештанин Љубиша Папоровић. На одређеним локацијама градиће се и пумпне станице чији број је садржан у главном пројекту.

Инвестицију у нову канализациону мрежу у оквиру пројекта "Чиста Србија" са 21,3 милиона евра финанасира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.