Уторак, 21. Аугуст 2018.

Концерт ансамбла из Румуније у Текији

Током 17. и 18. августа,  манифестација "Златна бућка Ђердапа" одржана је у Текији, општина Кладово. Манифестација се одржава сваке године у августу и окупља велики број риболоваца и туриста. Током догађаја одржавају се такмичења у кувању рибље чорбе, одбојци на песку, карневала за децу и друге занимљивости.

Дунав, са свим својим тајнама, нуди велике могућности за најпробирљивије љубитеље комерцијалног и спортског риболова. Улов сома, шарана, смуђа, и других врста риба представља велики изазов за спортске риболовце да током такмичења покажу своје вештине.

Манифестацију је првог дана посетило 100 туриста из жупаније Мехединти, Румуније, у оквиру пројекта РОРС-26 Наслеђа на граници Дунава.

Сплет народних игара и песама извео је Ансамбл "Лаутари Мехединтиулуи" (Lăutarii Mehedinţiului) под диригентском палицом мајстора Николаа Драгиа (Nicolae Drăghia) и деца из фолклорног ансамбла "Дорулетул" (Doruleţul).

Овај догађај је други догађај из серије од осам туристичких догађаја, четири у Србији и четири у Румунији.

Пројекат РОРС-26 Наслеђа на граници Дунава, имплементира програм Интеррег - ИПА ЦБЦ Румунија - Србија, који финансира Европска унија предприступном помоћи (ИПА II) и суфинансирају партнерске земље у програму, а развијене у партнерству Општина Кладово (Борски округ, Србија), Општина Бростени (Мехединци жупанија, Румунија), Епископија Северин и Стрехаиа (Мехединци жупанија, Румунија) и Удружења "Синови Лупше" (Мехединци жупанија, Румунија).