Четвртак, 11. Новембар 2021.

ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

После четворогодишњег рата, највећег дотад у историји, 11. новембра 1918.године у 11 сати потписано је примирје.

Као Централне силе бориле су се Немачка и Аустроугарска, а на другој страни, силе Антанте - Русија, Француска и Велика Британија. То је највећи рат у ком је Србија учествовала и у њему је однела највећу победу у историји - у Колубарској бици против аустроугарске војске 1914. године. Србија је најдуже учествовала у том рату и у односу на број становника поднела је највеће жртве како цивилне тако и војне. Рат који је трајао од 1914. године, формално је окончан Версајским миром 28. јуна 1919.године. За симбол државног празника узет је цвет Наталијина рамонда - такозвана биљка феникс у знак сећања на страдања које је Србија поднела, а затим се поново успоставила као држава.

Симболика Наталијине рамонде је вишеструка, како због станишта, тако и због имена. Постоје две врло сличне врсте - Наталијина рамонда и Српска рамонда, које су еволиурале тако да могу да поднесу дугачке периоде без воде. То је древна биљка васкрсница. Оне нису као кактус, ове биљке се потпуно осуше и делују као да су мртве. Међутим, ако их залијете за 24 сата оживеће исти ти листови и зато је узета за симбол усрскснућа српске државе и војске.

Име је добила по краљици Наталији, јер ју је 1884.године открио и описао, заједно са ботаничарем Јосифом Панчићем, дворски лекар краља Милана Обреновића - Сава Петровић.

Амблем за празник је цвет Наталијине рамонде на црно-зеленој траци, која симболизује траку истих боја са ордена такозване Албанске споменице. Споменица за верност отаџбини је државно војно и цивилно одликовање додељено свим припадницима српске војске који су се у зиму 1915. и 1916. године повлачили преко неприступачних предела Албаније. Тада су се војска, врховна команда, краљ, народна скупштина и цивили повлачили преко Албаније у Грчку. Србија је после огромних губитака, уз помоћ савезника на острву Крф обновила снаге и кренула у пробој Солунског фронта, до ког ће доћи 1918. године.