Уторак, 27. Април 2021.

ДАН ОПШТИНЕ КЛАДОВО ОБЕЛЕЖЕН РАДОВИМА НА ТВРЂАВИ ФЕТИСЛАМ И ТАБЛЕТИМА ЗА ПОБЕДНИКЕ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА ЗА ОСНОВЦЕ

Поводом дана Општине Кладово, пројекат #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам и Општина Кладово озваничили су почетак реконструкције тврђаве Фетислам. Европска унија је препознала Фетислам као важан део не само српског, већ и европског културног наслеђа. Стога је кроз пројекат #ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам, определила 1.300,000 евра за ревитализацију тврђаве Фетислам. У оквиру радова биће реконструисани Варош капија са пратећим бедемима и лагумима, летња позорница и приобалне куле у Малом граду.

 Свечаности, уприличеној поводом Дана општине Кладово, којом се сваке године обелажава 26. април, дан када је турски заповедник тврђаве 1867. године предао кључеве српском артиљеријском капетану Милутину Јовановићу, присуствовали су Мартин Клауке, представник ЕУ Делегације, Саша Николић, председник Општине Кладово и Томислав Кнежевић, представник ГИЗ-а – Немачке организације за међународну сарадњу која и спроводи овај пројекат.

 Истичући важност Фетислама као дела европске културне баштине, Мартин Клауке је рекао: „Данас сам овде да видим како се користи део нашег укупног пројектног буџета од 16 милиона евра, а из радова које видите иза нас, могу рећи да је ово хвале вредан велики инфраструктурни подухват на утврђењу старом 500 година. Тврђава Фетислам је једна у ланцу од десетина тврђава дуж реке Дунав. Од Немачке до Фетислама, туристи могу да виде разноликост наше европске архитектуре тврђава и то је оно о шта је Европа и на чему се заснивају наши темељи - на нашем јединству у различитости“.

 Представник ГИЗ-а, Томислав Кнежевић, објаснивши да реконструкција тврђаве Фетислам нема само културни значај већ и економски, саопштио је: „Туризам је озбиљан генератор економског и финансијског напретка. Због тога је пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ усмерен и у том правцу. Поред обнове културног наслеђa, треба подићи и квалитет услуга, а овај пројекат и то омогућава“. - СашаНиколић, председник Општине Кладово захвалио је Европској унији и ГИЗ-у на великој подршци и успешној сарадњи, не само на реконструкцији тврђаве, већ и шире: „Пројекат „ЕУ – за тебе, за културно наслеђе и туризам“ спроводи више грантова намењених различитим циљним групама. На наше велико задовољство, издаваоци  приватног смештаја, угоститељи и сеоска тусристичка домаћинства са територије општине Кладово, имали су прилику по први пут да аплицирају за средства за унапређење својих услуга у циљу безбеднијег боравка туриста за време пандемије. Корист је већ видљива, а осећа се и оптимизам да ће „постпандемијски“ период наши пружаоци услуга у туризму дочекати спремни“. 

 На крају свечаног обележавања Дана Општине Кладово, пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ је наградио најбоље радовена ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ „ТВРЂАВА ФЕТИСЛАМ“, који је пројекат покренуо уз сарадњу са Општином. Ђацима од петог до осмог разреда са територије читаве општине уручено је десет таблет рачунара. Циљ конкурса „Тврђава Фетислам“ је подизање свести код школске деце о значају културног наслеђа које се налази у њиховим локалним заједницама.