Уторак, 19. Септембар 2017.

Дан „Европског зеленог појаса“ у Кладову

Општина Кладово де 24. и 25. септембра бити домаћин манифестације „Дан Зеленог појаса“ којим се обележава дан када је покренута европска иницијатива за заштиту простора који се протеже дуж бивше „Гвоздене завесе“.

Услед вишедеценијског Хладног рата, на линији раздвајања Источног и Западног блока створена је зелена зона у којој је бујала дивља природа. Зелени појас дуг 12.500 км од Баренцовог мора на руско-норвешкој граници, преко Балтичке обале, средње Европе и Балкана, Јадранског и Јонског па све до Црног мора, постао је уточиште многобројним угроженим дивљим врстама и очуваним стаништима.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, као и представници општине Кладово, биће домаћини за госте из више од 9 земаља широм Европе, каже Милан Ружић, председник Друштва и додаје: „Велика је част да је Кладово, које се захваљујући нациналном парку „Ђердап“, нашло на простору Зеленог појаса, изабрано за место где де се обележити дан који треба поново да уједини Европу у новој мисији заштите природног и културног наслеђа“.

Програм током 24. и 25. септембра, када де се обележити „Дана Зеленог појаса“, обилоћаде корисним садржајима као што је бициклистичка тура и посматрање птица на рибњаку „Мала Врбица“, радионице за најмлађе, као и богат културно-уметнички програм у оквиру кога де сви који посете Кладово имати прилику да уживају у изложби фотографија „Балкан Греен Белт“, фолклорним ансамблима из Румуније и Србије, рукотворинама и изворним производима тог дела Србије.

„Захваљујуди подршци Немачке фондације за животну средину (ДБУ), Немачке организације за техничку сарадњу (ГИЗ), Европске асоцијације Зеленог појаса и Фондације „ЕуроНатур“ имаћемо прилику да Србији и свету прикажемо наш најбољи извозни производ, а то је наше природно и културно наслеђе. Зато позивамо све да посете Кладово и упознају се са Зеленим појасом”, каже Сандра Јовановић, главна организаторка “Дана Зеленог појаса”.

Техничку логистику организације обавља Библиотека „Центар за културу“ Кладово у чијим просторијама де бити реализован пројекат.