Четвртак, 24. Јун 2021.

АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ У КЛАДОВУ

Током посете Кладову амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб са Сашом Николићем, председником општине обишао је радове у тврђави "Фетислам" која се обнавља кроз пројекат #ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам “.

Реконструкција улазних капија и летње позорнице у Тврђави Фетислам у Кладову биће готова наредног лета и то ће бити прилика да се окупимо на једном лепом концерту, поручио је Шиб након што је разгледао досадашње радове на овом значајном туристичком локалитету из 16. века и додао да овде није реч само о реконструкцији тврђаве, већ истовремено и о очувању импресивног културног наслеђа, што је подједнако важно. С друге стране, идеја је да се кроз овај пројекат отворе нова радна места, да се помогне економском јачању овог региона и да кроз туризам људима из света омогућимо да дођу и упознају Србију - нагласио је амбасадор Шиб на тврђави Фетислам. После заједничке посете тврђави Фетислам, Саша Николић, председник општине Кладово, подсетио је колико је подршка Европској унији значајна за Кладово и регион.

Обнова Фетислама, симбола Кладова, донеће бенефите целом региону Доњег Подунавља. Подршка Европске уније и Немачке Владе, кроз пројекат #ЕУзаТебе - за културно наслеђе и туризам, омогућиће да Кладово буде још лепша дунавска атракција - оценио је Николић. Пројекат #ЕУ за тебе - за културно наслеђе и туризам усмерен је на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој Источне Србије, претежно доњег Подунавља. Финансирају га Европска унија са 15 милиона евра и немачко Савезно министарство за економију, сарадњу и развој БМЗ са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.