Четвртак, 19. Април 2018.

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ 1867.ГОДИНЕ

Полагањем цвећа и венаца на спомен обележје на улазу у средњевековну тврђаву "Фетислам" у Кладову је обележено сећање на 19. април 1867.

године, када је турски изасланик на Калемегдану кнезу Михаилу Обреновићу предао кључеве Београда  из којег се повукла турска посада. Делегацију града домаћина предводио је Славиша Туфајевић председник СО Кладово. Средином марта 1867. кнезу Михаилу је у Цариграду турски султан предао ферман о предаји градова Београда, Ужица,Смедерева,Љубовије, Шапца и Кладова. Овај документ је свечано представљен на Калемегдану 19. априла пре 151 годину. Пошто је прочитан ферман, Кнез Михаило је отишао у град, где му је заповедник београдске тврђаве Али Риза-паша симболично предао кључеве града. Историчари тврде, била је то велика победа тадашње српске дипломатије. На београдској тврђави се поред турске, вијорила и српска застава, а српска стража је заменила турску. Седам дана касније 26.

априла 1867. Године артиљеријском капетану Милутину Јовановићу турски изасланик предао је кључеве тврђаве"Фетислам". Тај датум се обележава као Дан општине КладовоПосле полагања цвећа и венаца на улазу у тврђаву "Фетислам" делегације братских градова кроз историју и кроз средњовековну тврђаву су водили ученици професорке историје Иване Радуловић. Церемонија је завршена   округлим столом  "Предаја градова Србије од стране Турака 1867 године – искуства и поуке". Организатор је Републички одбор Савеза потомака ратника Србије од 1912 до 1920 године, уз подршку локалне самоуправе.