Недеља, 12. Мај 2019.

У ЗГРАДУ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У ОПШТИНИ КЛАДОВО УСЕЛИЛО СЕ 10 ПОРОДИЦА

Топлина новог дома

 

У Кладовском насељу "Песак", Министар спољних послова и председник Комисије за координацију трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић уручио је  кључеве Лази Тркуљи, избеглици из Книна , кориснику једног од 10 станова у згради  за избеглице из Босне и Хецеговине и Хрватске који имају пребивалиште на територији општине Кладово. Станови су изграђени  у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма.Он је навео да је четвртри потпројекат Регионалног стамбеног програма, у оквиру којег су додељени станови у Кладову , вредан 18,7 милиона евра, од чега је 16,6 милиона донаторских средстава, док је 2,1 милион обезбеђен из оквира националних контрибуција.

- У оквиру Програма у Србији обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица. Укупна одобрена бесповратна средства износе 127 милиона евра. Желим да се захвалим Европској унији која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Банци за Развој Савета Европе, која управља Фондом, као и ОЕБС-у и УНХЦР-у. Драго ми је што смо  свима вама вратили осмех на лице. Желим вам од срца да што лепше и безбрижније живите у својим новим домовима- додао је Ивица Дачић потпредседник Владе Републике Србије.

 Циљ реализације пројекта је да у општини Кладово више не буде оних који имају статус избеглица из деведесетих година, а да немају решен трајан стамбени смештај .Тај проблем је решен уз подршку Владе Републике Србије, ЕУ и локалне самоуправе, која је обезбедила земљиште за градњу станова и сву припадајућу инфраструктуру, истакао је Саша Николић председник те подунавске општине.

- Данас је леп дан за десет породица у Кладову које ће коначно осетити топлину новог дома. Знамо кроз шта су избегла лица у протеклом периоду прошла, није им било лако иако су их Кладовљани прихватили као своје. Живели су у колективном центру, у изнајмљеним становима, имали принудни смештај, али су успели  да се изборе са животним недаћама. Сада када имају свој дом морамо бити задовољни јер је награђен труд  општине  Кладово  која наставља  одговорну социјалну политику према угроженим категоријама људи. Веома је важно истаћи да у нашој средини од данас  нема лица са стаусом избеглице које стамбено није збринуто уз подршку Владе Републике Србије, ЕУ и локалне самоуправе, пошто су и станари у десет стамбених јединица добили трајан смештај- нагласио  је Саша Николић председник општине Кладово.

Присутнима су се обратили комесар за избеглице  Владимир Цуцић и Џон Јанг из Представништва УНХЦР-а у Србији. Породице које  су годинама живеле у изнајмљеним становима, и упркос принудном  смештају успеле су да се изборе са животним недаћама и у новим становима знају да  им предстоји бољи живот јер је неизвесности и мукама дошао крај, јер имамо своју адресу-  порука Михајла Дроњка из Зрмање општина Грачац корисника стана.

Церемонији уручивања кључева присуствовали су бројни званичници који су пожелели леп живот станарима у објекту бруто површине 660 квадрата, у којем је десет станова од једнособних до четворособних који је у оквиру реализације Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица саграђен у улици Вељка Влаховића. Вредност радова је 350.000 евра,  породице које су добиле станове у првих шест месеци плаћаће закуп, а  након тога моћи ће да се укључе у фазу откупа.