Понедељак, 27. Јануар 2020.

У ШКОЛАМА У ОПШТИНИ КЛАДОВО ОБЕЛЕЖЕН ДАН СВЕТОГ САВЕ

Председник општине Кладово Саша Николић присуствовао је са сарадницима Светосавској академији у ОШ "Вук Караџић". Тематски програм на Дан Светог Саве великог српског просветитеља утемељивача образовања и првог српског архиепископа осим у градској основној школи одржан је у матичним основним школама и издвојеним одељенима у насељима Корбово, Брза Паланкa, Подвршка и Текија као и у бројним храмовима у општини Кладово. Као школска слава обележава се од 1840. године, на предлог Атанасија Николића, тадашњег ректора Лицеја у Крагујевцу.

Празник Савиндан је у црквеном календару уписан црвеним словима и један је од највећих храмовних и породичних празника у српском народу. Савиндан се прослављао све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 90-их година прошлог века поново се враћа као школска слава.

На академији посвећеној делу Светог Саве, српског принца, монаха и игумана, награђени су и ученици аутори најбољих радова који су пристигли на ликовни и литерарни конкурс.