Четвртак, 13. Фебруар 2020.

У КЛАДОВУ ПРЕДСТАВЉЕН ИПА ПРОЈЕКАТ "ТАЈНЕ СРЕДЊОВЕКОВНИХ ТВРЂАВА"

Нови туристички бренд у прекограничном подручју

На инаугурационој конференцији y вили "Ружа" у Кладову, представљен је пројекат "Тајне средњовековних тврђава Гвоздене капије" који се спроводи у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија, који кофинансира Европска унија, укупне вредности 760.482,08 евра. 
Пројекат "Тајне средњовековних тврђава Гвоздене капије" је важан за прекогранични регион јер се од његове реализације очекује афирмација туристичких потенцијала у Дунавском региону, односно у Кладову на српској и у Дробети Турну Северин на румуској страни. Уверени смо да ће допринети развоју туристичке понуде општине Кладово у којој смо у 2019. години остварили 75.000 ноћења, а наш циљ је да достигнемо 200.000 ноћења. Зато желимо да ревитализацијом тврђаве "Фетислам" добијемо нови туристички производ, који ће бити од користи путницима намерницима, али и нашим суграђанима - нагласио је Саша Николић, председник општине Кладово.

На инаугурацинојој конференцији презентоване су информације о циљевима, очекиваним резултатима и активностима пројекта и ресурсима који ће бити коришћени.

Пројкетом је предвиђено формирање новог прекограничног туристичког бренда под називом "Тајне средњовековних тврђава", односно повезивање тврђава "Северин" и "Фетислам" у јединствену туристичку понуду, као и туристичку валоризацију "прича" и "тајни" које крију ове две тврђаве.