Субота, 11. Април 2020.

Саопштење за јавност

Штаб за ванредне ситуације општине Кладово апелује на све грађане да поштују мере надлежних органа и препоруке струке, да би са што мањим последицама превазишли тренутну ситуацију.

На основу извештаја носиоца активности за извршавање мера Владе Републике Србије и Општинског штаба за ванредне ситуације, до 11.априла:

По достављеним информацијама ЗЦ Кладово,  у пријемно-тријажну амбуланту примљено је и прегледано  127 особа са симптомима сличним вирусу SARS COVID-19;

- 8 лица са територије општине Кладово је позитивно на корона вирус;

- 1 лице из групе  заражених корона вирусом је преминуло;

- 66 лица је тестирано у пријемно-тријажној амбуланти у Кладову,  а тестирања се врше и даље, радним данима и викендом од 7-22 часа.

7.04.2020.године ЗЦ Кладово добио је транспортни респиратор који је преузет из КЦ Ниш.

ЈП „Јединство“ у сарадњи са ХЕ „Ђердап“, врши дезинфекцију улица, тротоара, пешачких зона, шеталишта, паркинга и јавних површина на територији целе општине , а посебно се дезинфикују простори испред трговачких објеката данима када је организован рад продавница за лица преко 65 година старости. ЈП „Јединство“ припрема раствор хипохлорита за дезинфекцију јавних објеката и површина, стамбених зграда и улица.

ЈП „Комуналац“ редовно врши дезинфекцију јавних објеката, прилаза и улаза стамбеним објектима на територији града.

Центар за социјални рад, известио да је путем волонтера општинског штаба и Савета месних заједница обављена достава 512 пакета помоћи за најугроженије становнике општине. Достава пакета се наставља.

Позивни центар примио преко 2000 позива грађана.

Стално активних 30 од укупно 165 волонтера општинског штаба, Црвеног крста и добровољаца, до сада је уз доставу пакета помоћи најугроженијим становницима, наставило са доставом  намирница и лекова за укупно 300 грађана из групе преко 65 година старости са територији општине.

Геронто служба са 8 геронто домаћица пружа услугу помоћи за 97 корисника.

Ђердап Услуге АД Кладово од 17.марта увело је једном недељно дезинфекцију 70 улаза и заједничких просторија од 44 зграде у којима врши послове одржавања хигијене. Од 2.априла дезинфекција се обавља три пута недељно у 34 зграде и 56 улаза у којима је Ђердап Услуге АД организатор професионалног управљања. Спољни простор испред ЗЦ Кладово дезинфикује се три пута дневно. У периоду од 31.марта до 2.априла, на захтев Војске Републике Србије обављена је дезинфекција простора Завода за спорт и медицину спорта (Камп Караташ) намењеног за привремену изолацију и просторија за смештај припадника Војске РС. Допремани су оброци за војску и дезинфекциона опрема и средства.

Дом за стара лица „Топаловић“ из Кладова примењује све мере и поступа по препорукама Штаба.

Уз захвалност свим здравственим радницима и свима онима који су ангажовани на сузбијању ширења заразе изазване вирусом  COVID 19, упућујемо још једном апел свима да поштују препоруке струке и мере Владе  Републике Србије.

 

Штаб за ванредне ситуације Општине Кладово