Четвртак, 25. Април 2019.

САША НИКОЛИЋ: КЛАДОВО ИМА БУДУЋНОСТ

Обележавајући 152 године од 26. априла 1867. године када је турски изасланик  предао кључеве тврђаве "Фетислам" артиљеријском капетану Милутину Јовановићу на свечаној академији у вили "Ружа" на Дунавском кеју заслужним појединцима и колективима уручена су годишња признања.  На Дан општине Кладово председник Саша Николић подсетио је на значај датума који је како историчари тврде важан у стварање модерне Српске државе, али и за време данашње у којем  локална самоуправа бројним инвестицијама покушава да услове живота грађана подигне на виши ниво.
- Наша намера данас је да будућим генерацијама  оставимо квалитетно наслеђе јер нас на то обавезује садашње, али и време које долази. Зато су наши циљеви да се општина Кладово развија у три правца, а то су туризам , мала привреда и пољопривреда, јер сматрамо да у тим сегментима можемо ствоприти услове за бољи живот свих грађана- додао је Николић. У свечаним тренуцима углавном се истичу догађаји који завређују пажњу, зато желим да Вас подсетима да у том правцу креирамо политику на локалу, са колико успеха одговор на то питање дали су грађани општине Кладово који су нам на децембарским изборима дали апсолутно поверење. Хвала им на подршци којом су нам "наметнули" и обавезу да више  радимо у интерсу свих нас који живимо у делу Србије за који кажу да је овде најлепши- истакао је први човек општине Кладово и подсетио на активности у времену прошлом.
-У периоду за нама предали смо на употребу реновирану и обновљену градску школу, асфалтирали смо  више од 3000 метара улица у граду и на градској периферији, уредили смо градску зелену пијацу, ширимо капцитете у Предшколској установи "Невен" јер желимо да општина Кладово нема листу чекања за упис у вртић, обновили смо дечија и школска игралишта, али то није све- подсетио је Николић и најавио нове инвестиције у тој подунавској општини.
- Уложићемо 400.000 евра у здравствени центар, завршавамо радове на изградњи Визотор центра, започећемо реконстукцију тврђаве "Фетислам", ускоро почињу радови на реконструкцији дела државног пута ИБ реда од Кладова до Брзе Паланке, као и изградња новог моста код Милутиновца.Уређењем  простора поред  пристаништа оплеменили смо  туристичку понуду јер се после више од три деценије враћа бродски линијски саобраћај са Румунијом То представља развојну шансу за нашу општину у којој  решавамо социјалне и друге проблеме којих није мало, али нема предаје јер је наша визија да свим мештанима обезбедимо квалитетнијие услове живот. Кад то достигнемо сигуран сам зауставићемо миграције из села и уз подршку субвенција из Фонда за пољопривреду допринећемо афирмацији једног од три замајца развоја-сматра Николић Општина Кладово  располаже немерљивим културно-археолошким богатством које подстиче развој туризма, а наша снага мора бити  и предузетништво. Отворени смо за све инвеститоре и наше људе из дијаспоре који су спремни да улажу у родни крај. Квалитетније здравство и школство, развој малих и средњих предузећа, квалитетан друштвени живот  допринеће бољим условима живљења у локалној заједници. Мој утисак је да смо најтеже прошли ,али ни у периоду пред нама неће бити лако и зато се не смемо успавати на ловорикама завршеног. Напротив  сви морамо да засучемо рукаве , јер само тако  се можемо  изборити за бољу и лепшу будућност наше деце и свих грађана општине Кладово, јер сви заједно то заслужујемо с обзиром да волимо Кладово- закључио је је Саша Николић председник општине Кладово.
 На дан победе српске дипломатије  одлучено је да се Повеља захвалности додели Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије , за постигнуте резултате у спорту награђен је  студент Вукашин Томић, док су добитници годишње награде Удружење грађана "Еден" за хуманитарну активност  и ОМШ "Константин Бабић" за промоцију  музичког образовања и културе, чији су ученици у родни град донели бројна признања са музичких такмичења у земљи и иностранству. На развој  општине Кладово битан утицај имају и наши некадашњи суграђани који због  обавеза бораве и раде у другим срединама, али се увек враћају у  граду на Дунаву. Међу њима је и глумац Светислав Буле Гонцић добитник награде за животно дело.У оквиру обележавања Дана општине делегација општине Кладово коју је предводио председник Саша Николић положила је цвеће на спомен обележје на улазу у средњовековну  тврђаву " Фетислам" саграђену 1524. године.  То је део традиције која се редовно с разлогом обележава у том крају, јер су након 346 година под владавином Турака  Кладово, Београд, али и остали градови у Србији, постали слободни 26. априла 1867. године. Чину примопредаје кључева присуствовали су српски и турски изасланици, а току церемоније прочитан је царски ферман на српском и турском језику. Као Дан општине Кладово 26. април се  обележава од 2002. године.