Субота, 05. Октобар 2019.

ПРВИ ФЕСТИВАЛ БИБЛИОБУСА У СРБИЈИ

У Кладову је у периоду од 4. до 6. октобра 2019.год. био одржан први Фестивал библиобуса у Србији који је пратила међународна конференција на тему "Представљамо Вам нашу покретну библиотеку", чији је домаћин била Библиотека "Центар за културу".  

Фестивал је био јединствена прилика да се једине четири покретне библиотеке у Србији сретну на једном месту. Њима се придружио и библиобус из Хрватске. На тематској конференцији учествовали су представници Холандије, Мађарске, Хрватске, Словеније, Француске, Румуније, Бугарске и Србије.

Први фестивал библиобуса је организован са намером да се јавности представи организација покретних библиотека као и сврха оправданости њиховог постојања.

Идеја је да се подстакне развој постојећих библиобуса, односно да се и у оним срединама које немају покретне библиотеке на точковима помогне досадашњим искуствима.

Фестивал је окупио велики број деце и мештана града на платоу на Дунавском кеју, који су уз пригодан културно уметнички програм разгледали књижни фонд у српским покретним библиотекама из Кладова, Крушевца, Алексинца и Пријепоља и у библиобусу књижнице из Винковца у Хрватској.

Манифестацију су посетили председник општине Кладово Саша Николић и заменица председника СО Кладово Мирјана Гавриловић. Печат фестивалу дали су кладовски школарци, чланови хора „Гривна“, ОМШ „Константин Бабић“, мештани града на Дунаву, као и њихови посетиоци. Први Фестивал библиобуса у Србији реализован је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Кладово.