Понедељак, 25. Децембар 2017.

Програм превенције вршњачког насиља

Програм превенције вршњачког насиља под називом “Зато што те се плашим” биће организован за ученике виших разреда основних и средњих школа општине Кладово, под покровитељством општине Кладово.
 
Позоришна представа и трибински програм биће приређен у среду 27. децембра 2017. године у великој сали Народне библиотеке у Кладову са почетком у 12:15.
 
Први део програма чини представа “Зато што те се плашим”, која даје приказ добрих и лоших понашања и учи младе људе да је једино право решење проблема здрава комуникација. Порука упућена кроз текст представе младима, који покушавају да пронађу себе у друштву поремећених вредности, у коме је важније шта носиш на себи од онога што носиш у себи, јесте да је излаз грађење свог става, а не прихватање свега што околина намеће.
 
Главну улогу тумачи глумац Иван Јевтовић, који потписује и режију, а у представи играју још и Милена Николић и Дејан Јајчанин. Текст је наменски писала за представу драматуг Дуња Петровић. Продуцент представе је “Здрав живот”, а њен циљ је да подстакне младе људе да схвате тежину свог проблема и размисле о њему.
У другом делу програма деци се обраћа проф. др. Жарко Требјешанин, психолог. Током свог излагања професори упућују децу у проблем вршњачког насиља, а затим са њима дискутују о представи и теми којом се она бави.
 
У трећем делу програма од деце се тражи да глумцима сугеришу како да реше одређене конфликте из представе. Глумачка екипа сценски дочарава предлоге, тако да деца активно учествују у програму.