Четвртак, 29. Аугуст 2019.

ПРЕДСТАВНИЦИ САВЕТА МЗ ИНФОРМИСАНИ О ПОЈАВИ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА

Болести нема, опрез на вишем нивоу

Појава афричке свињске куге у Србији иако безопасна за људе и за разлику од класичне свињске куге која се може искоренити вакцинисањем животиња, афричка свињска куга неизлечива је болест - чуло се на састанку са председницима Савета месних заједница из општине Кладово. Зараза се може проширити преко телесних течности, затим одеће и обуће, преко лешева инфицираних свиња или ако се свиње хране зараженим месом или месним прерађевинама. Опасна су и места где је заражена животиња боравила, свиње се могу заразити и ако дођу у додир са зараженом водом или ако дођу у контакт са другим животињама које преносе вирус, а то су глодари, инсекти па и људи.
Под зараженим местом сматра се простор пречника, 3 док је угрожено подручје пречника 10 километара. Једини начин спречавања ширења вируса је убијање живих животиња и уклањање лешева такозваним нешкодљивим спаљивањем. Еутаназију и уклањање те дезинфексију простора могу да врше само овлашћена лица. Нема закопавања, бацања у реку, то је строго забрањено и фармери не смеју сами да убију оболело грло. Лешеви се уклањају на прописан начин и закопавају се на прецизно одређеном месту - казао је Жељко Мартиновић из Општинског штаба за ванредне ситуације Све свиње морају бити обележене, вакцинисане против класичне куге и да их прати одговарајућа документација једна је од порука са састанка..
Иако је у Србији афричка куга свиња под контролом подручје Борског округа проглашено је такозваном "А" зоном, односно зоном високог ризика. Сваку појаву или назнаку болести власници свиња у општини Кладово морају пријавити ветеринарској станици "Анимал Дуо" из Неготина, позивом на број телефона 545-197 или ветеринарској инспекцији - нагласио је Милисав Ратопекић заменик председника општине Кладово.