Уторак, 15. Септембар 2015.

обележен Дан сећања на прошлогодишње поплаве

  У уторак 15. Септембра 2015. Године, у Текији је обележен Дан сећања на прошлогодишње септембарске поплаве које су задесиле нашу општину.

      У најлепшем делу националног парка „Ђердап“ на самој обали Дунава, окићена ружама и хортензијама, ослоњена на падине планине Мироч, обасјана сунцем, као бисер чиста и лепа , лежи Текија. У зору 15. септембра 2014. године бујица воде је изненада у свега неколико минута разорила Текију и за собом оставила огромну штету. Живот је стао и претворио се у блато и муљ.

На другој страни општине Кладово, Грабовица, смештена испод нивоа Дунава одсечена је од света. Вода је поплавила излаз из села ка Неготину и срушила два моста ка Кладову, практично Грабовица је била подељена на два дела воденом баријером. Због обилних падавина Подвршка река потопила је и срушила мост на државном путу Кладово-Неготин. Призори катастрофалне поплаве која је пустошила све пред собом оставила је свој траг и у насељу Подвршка. Под налетом воде била су и насеља Манастирица, Река, Брза Паланка, Велика Каменица, Љубичевац, Купузиште, Велесница. Општина Кладово је тог 15. септембра одсечена било са свих страна, из правца Београда ка Кладову, као и из правца  Неготина и Зајечара. Због обилних киша, проглашена је ванредна ситуација.

Да могу мештани општине Кладово  најрадије би заборавили овај дан, и невреме које је разрушило насеља, срушило куће и оштетило већину кућа, школу и цркву у Текији, улице под водом или затрпане наносом блата, муља и дрвећа. Да могу заборавили би али како са тим морају да живе и иду даље, мештани општине Кладово погођени катастрофалним поплавама са великом захвалношћу и поштовањем говоре о онима који су им притекли у помоћ и помагали несебично кад је било потребно. За ових годину дана много је тога урађено и санирано. Радило се напорно и вредно и још увек се ради.

     Председник општине др Драган Будујкић је повеље захвалности уручио Велимиру Илићу, министру без портфеља задуженог за ванредне ситуације, команданту копнене војске Србије генерал – потпуковнику Милосаву Симовићу, Начелнику сектора за ванредне ситуације МУП-а Предрагу Марићу ,Министру унутрашљих послова Небојши Стефановићу, Канцеларији за обнову и помоћ поплављених подручја на челу са Марком Благојевићем,Генералном директору ЕПС, огранак ХЕ „Ђердап“ Горану Кнежевићу, РТБ Бор на челу са генералним директором Благојем Спасковским, Црвеном крсту Србије, JП “ Путеви Србије“, Општини Бор . У одсуству премијера Александра Вучића, кључ почасног грађанина општине Кладово, примио је његов специјални саветник Немања Стевановић. Председник се захвалио  Штабу за ванредне ситуације и повереницима, свим предузећима општине Кладово, приватницима, људима из дијаспоре и свим људима добре воље који су се укључили у пружање помоћи.

     У име општине Кладово и у своје лично име председник општине др Драган Будујкић се захвалио свима који су заједно са локалном самоуправом уприличили овај скуп уз поруку која се шаље са овог места, да се 15. септембар никада више не понови.