Петак, 10. Мај 2019.

ОБЕЛЕЖЕН 10.МАЈ ДАН ХОЛОКАУСТА У БЕОГРАДУ

На Дунавском кеју код споменика страдалим Јеврејима из Кладовског транспорта  обележен је  10. мај Дан сећања на жртве Холокауста на Старом сајмишту у Београду. Удружење "Траг", ученици градске основне и средње школе, председник општине Кладово Саша Николић и Мирослав Рајевић секретар Јеврејске заједнице Београд положили су цвеће  на споменик који је општина Кладово подигла 2002. године . Десети мај се обележава као сећање на дан када су немачки окупатори прогласили Београд првим градом ослобођеним од Јевреја.

-  Старо сајмиште је место где је био највећи логор у коме су страдали Јевреји, Срби и Роми подсетио је Рајевић и додао  да је неопходно да нове генерације уче о свим ужасима нацизма за време окупације.

 Дан сећања на жртве холокауста у Београу повод је и за подсећање на јевреје  жртве Кладовског транспорта  који су стрељани 12. и 13. октобра 1941. године у Шапцу. На њихов боравак у Кладову подсећа запис у којем се наводи " Ово је место од јануара до септембра 1940. године било једина мирна лука на путу за обећану земљу, јевреја жртава нацизма "

- На основу историјских чињеница  списак садржи имена 1057 жена и мушкараца, трећина били  су млади који су се у Кладову крили од војника  Немачког Трећег рајха од 29. децембра 1939. до 19.септембра 1940. године. Реч је о аустријским, немачким, словачким и шабачким јеврејима које су у тешким временима кладовљани прихватили као своје- казао је Саша Николић председник општине Кладово.