Понедељак, 14. Октобар 2019.

НА СЕДНИЦИ СО КЛАДОВО УСВОЈЕН ТРЕЋИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2019. ГОДИНУ

На октобарском заседању одборничка већина у Скупштини општине Кладово усвојила је предлог измена и допуна Одлуке о  буџету за 2019. годину.

Измене не утичу на повећање прихода који остају у износу од 913,4 милиона динара, јер је обављено препакивање унутар економске класификације буџетских примања и расхода. Ребаланс ће допринети несметаном функционисању корисника средстава буџета до краја календарске године, Андријана Антић руководилац буџета општине Кладово појаснила, да је у делу прихода повећање у износу 3.194.650 динара у оквиру трансфера од других нивоа власти  које Република Србије уплаћује Центру за социјални рад на име спровођења програма за обуку пет геренто домаћица.

У буџету општине Кладово биће опредељена и финансијска средства у оквиру реализације три пројекта из области туризма, заштите животне средине и управљања ризицима у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија укупне вредности 12.234.000 динара. Ребаланс је усвојен на седници Општинског већа - подсетила је Андријана Антић.

На примедбе опозиције које су се чуле са скупштинске говорнице, да буџет није ни социјални ни развојни одговорио је Саша Николић председник општине Кладово уз подсећање како су се трошила средства из општинске касе.

Уз подршку државе близу 12 милиона динара уложено је у адаптацију зграде ПУ " Невен", асфалтирали смо око 4 километра улица у оним деловима града где су мештани пола века  газили по прашини и блату, почели су радови на изградњи нове зграде Центра за социјални рад, реч је о инвестицији вредној 31 милион динара са ПДВ-ом. У пешачкој зони у граду обнављају се плато и приступна пешачка стаза, када је реч о саобраћајној инфраструктури радови се изводе на три локације, на државном путу Кладово-Брза Паланка, на Кључком путу који пролази кроз осам села и на мосту код Милутиновца који ће бити саграђен до краја године. Уредили смо простор код међународног пристаништа и код Дома културе. Наши ђаци похађају наставу у реновираној згради основне школе, завршени су радови на изградњи визитор центра, започели смо уређење тврђаве "Фетислам", после 15 година крећемо у реконструкцију крова на згради Дома културе, сви ђаци прваци добили су бесплатне уџбенике, за активности Локалног савета за запошљавање издвојили смо 7 милиона динара, за субвенције које доприносе унапређењу пољопривредне производње 15,3 милона динара, после 30 година обновили смо бродску линију Кладово-Дробета Турну Северин  и то је потврда да радимо, а не да дајемо празна обећања - нагласио је Николић.

Одборници СО Кладово с разлогом су дали подршку предлогу Одлуке о комуналном реду.која садржи веће казне  за оне који складиште дрва за огрев на јавним површинама,  паркирају старе аутомобиле и олупине без регистарских ознака на зеленим  и другим јавним површинама, као и на велике количине грађевинског материјала који грађани током извођења радова држе на тротоару и  коловозу. Чланови Скупштине усвојили су и предлог Одлуке о месним заједницама која је усаглашена са Законом о локалној самоуправи. На седници локалног парламента подршку је добио и  предлог Одлуке којом се уређују и обезбеђују услови и начин коришћења места на локацијама на којима се постављају плутајући објекти на водним површинама на територији општине Кладово, као и предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о усклађивању пословања ЈП "Комонулац" са Законом о јавним предузећима.