Среда, 13. Март 2019.

НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕН СТАТУТ ОПШТИНЕ КЛАДОВО

Испоштован законски рок. На трећој седници СО Кладово одборници су усвојили Одлуку о измени буџета општине Кладово за 2019. годину. Износи на приходној  и расходној страни општинске касе нису  промењени,  јер се у постојећој табели Планирани капитални издаци буџетских корисника за 2018. 2019. и 2020. годину додаје  нови редни број  са описом "Изградња платоа за потребе  међународног путничког пристаништа "Кладово" у износу од 5 милиона динара".

- Реч је о прерасподели средстава у којој се износ  за реконструкцију платоа код Дома омладине у Кладову смањује са 20, на 15 милиона динара. Уређењем  простора поред  пристаништа оплеменићемо туристичку понуду с обзиром да је план да се већ крајем априла у функцију доведе  бродски линијски саобраћај са Румунијом. То представља развојну шансу за нашу општину, посебно ако се узме у обзир чињеница да је водни царински прелаз код Кладова затворен готово три деценије-нагласио је Саша Николић председник општине Кладово.

Одборници локалног парламента једногласно су усвојили  Статут општине Кладово који је усаглашен са одребама Закона о локалној самоуправи а подршку је добио и предлог Одлуке  о општинској управи . Закон о локалној самоуправи  ступио је на снагу 28. јуна 2018. године тако да је испоштован рок од 9 месеци за усклађивање тог документа  и општих аката једице локалне самоуправе.

- Усвајање тих Одлука била је законска  обавеза али  и потреба локалне самоуправе  с обзиром да  ће утицати да се  квалитет услуга и функционисање Општинске управе подигну на виши ниво. С обзиром да нам предстоји и другачија организација надам се да ће то допринети ефикаснијем раду, јер то је у интерсу свих грађана- поручио је са скупштинске говорнице  Златко Калиновић начелник Општинске управе Кладово.

 Тема скупштинског заседања били су и Извештаји о раду у 2018. години ТОО  Кладово и јавних предузећа "Јединство" и  "Комуналац" који су добили подршку одборничке већине. Како је наглашено општина Кладово је  у прошлој години имала  75.092 ноћења , од чега су 14.472 ноћења остварили инострани гости. ЈП " Јединство" успешно је пословало јер је на крају 2018. године исказана добит у износу од 426.000 динара, док су  запослени у ЈП "Комуналац" успешно бринули  о чистоћи градских улица, о уређењу и одржавању зелених и парковских површина, обављали су  гробљанске услуге и празнили су  контејнере у граду и у 22 насељена места у општини Кладово.

На седници скупштине  усвојен је и  предлог  Мреже школа у општини Кладово коју чини 5 јавних основних школа од којих су четири са издвојеним одељењима, једно издвојено одељење  школе за основно образовање и васпитање ученика са сметњама у развоју и једна основна музичка школа. Подршку одборника је добио и предлог Одлуке о мрежи јавних предшколских установа  коју чине ПУ " Невен" и васпитне групе у основним школама за реализацију припремног предшколског програма за децу у години која претходи  њиховом поласку у први разред основне школе. Одборници су подржали  предлог Општинског већа да се за директора Центра за социјални рад именује Љубиша Стојковић дипломирани економиста. Подршку је добио и предлог Решења  о именовању чланова Комисије за учешће у расподели средстава из општинског буџета у 2019. години у финансирању или суфинансирању потреба и интереса грађана у области спорта. На седници је потврђен мандат одборнику Љубомиру Гушатовићу са изборне листе "Александар Вучић - Зато што волимо Кладово".У раду седнице учествовало је свих 28 одборника, 18 са листе СНС, 9 са листе СПС и један одборник ПУПС-а.

- Упркос обимном Дневном реду  било је 18 тачака,седницу СО Кладово обележила је радна и конструктивна атмосфера. Све одлуке су у интересу грађана, а то се посебно односи на усвајање Статута правног акта без којег локална самоуправа не може да функционише,-истакао је  Драган Максимовић председник СО Кладово.