Уторак, 15. Октобар 2019.

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ПОСЕТИО ЗЦ "КЛАДОВО"

У служби онкологије ЗЦ "Кладово"  министар здравља Златибор Лончар пустио је у рад савремени апарат за брахитерапију, односно унутрашње зрачење  онколошких пацијената. Нова машина  америчког произвођача „Варијан“, купљена за пола милиона евра допринеће квалитетнијем лечењу пацијената, будући да је реч о апарату који омогућава комплетну зрачну терапију карцинома гинеколошке регије, односно максимум терапијске дозе на тумор, уз поштеду околног здравог ткива. Уз подршку државе нови апарат заменио је стари који је био у функцији 45 година, односно од 1974.често се кварио и отишао је у заслужену пензију.

Када сам прошли пут био овде, у децембру 2018. године, речено ми је да имају апарат за брахитерапију из 1974. године, када је и отворен овај центар, и да тај апарат више не може да задовољи потребе јер је више у квару него што ради. Тада сам обећао да ћемо тај проблем решити, набавити нови апарат и све оно што је неопходно да би то функционисало - рекао је министар здравља Златибор Лончар. Осим обнављања опреме уз подршку државе ускоро крећу и радови на уређењу ЗЦ "Кладово" поручио је министар здравља.

Општина је урадила пројекат, створени су услови за реализацију сложеног посла, мислим да ћемо, уз реконструкцију, набавити још један акцелератор и све оно што је од друге опреме неопходнo - додао је Лончар.