Среда, 09. Мај 2018.

Међународни дан победе над фашизмом

Свечаном седницом Општинског удружења СУБНОР-а у Кладову је обележен 9. мај   Међународни дан победе над фашизмом у Другом светском рату  и  70 година од оснивања  борачке организације.

После седнице борачке органзације у дунавском насељу Вајуга  на месту на којем су се 22. септембра 1944. године среле јединице трећег Украјинског корпуса Црвене армије и Српске девете удране бригаде на споменик  цвеће и венце су положили Алексеј Жуков први секретар руске амбасаде у Београду, делегација  коју су предводили Славиша Туфајевић председник СО Кладово, представници Компаније "Силовије машини" и поштоваоци дела храбрих ратника.

На дан  из  бурне и ратне прошлости путника намернике подсећа садржина текста на споменику пирамидалног облика  на којем је написано " Овде на обали Дунава 22. септембра 1944.  године почела су садејства Народноослободилачке војске Југославије и Совјетске Црвене армије у завршним биткама против фашистичког агресора ". Дан победе на фашизмом у Другом Светском рату у Кладову је обележен је и полагањем цвећа на спомен обележја подигнута у спомен на страдале  у Великом,  у Другом светском рату и  у ратовима  деведесетих  година прошлог века.