Петак, 30. Аугуст 2019.

ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ У КЛАДОВУ АПЕЛУЈУ НА ГРАЂАНЕ

Комунални ред мора да се поштује

Због полена амброзије у Србији су ординације пуне грађана који кијају и кашљу, а немају ни вирус ни прехладу јер је концентрације полена те биљке у експанзији. Сезона цветања свих коровских биљака траје до првих дана новембра, али од октобра се очекује пад дневне концентрације  алергеног полена амброзије, кажу надлежни. У већини мерних места измерене су повећане концентрације полена амброзије  и то од два до 10 пута изнад граничних вредности. Од тог проблема нису имуни ни Кладовљани казао  је  Радоје Ђуровић руководилац одељења за инспекцијске послове.

- Грађани се  све више жале на проблеме који су узроковани поленом амброзије и због тога  морамо деловати енергичније. Влада Републике Србије усвојила је Уредбу која власнике имања на којима има амброзијеобавезује да  уклоне ту коровску биљку. То подразумева заоравање или тањирање  површина, процедура је у надлежности власника парцеле, а уколико он то не жели да ради биће ангажовано треће лице на терет оног на чијем поседу је изникла амброзија-нагласио је Ђуровић  уз констатацију да се нада да ће се мештани општине Кладово озбиљно ухватити коштац са тим  проблемом.

У инспекцијске службе локалне заједнице веома често стижу и приговори грађана на непопштовање комуналног реда.

-То се односи на складиштење дрва на јавним површинама, на паркирање старих аутомобила и олупина без регистарских ознака на зелене површине, као и на велике количине грађевинског материјала који грађани током извођења радова држе на коловозу. Наредних дана појачаћемо инспекцијски наџор, слаћемо опомене, а након тога применићемо казнене мере. Велики проблем стварају нам и пси луталице чије хумано уклањање са улица обављају радници зоо хигијене, па на власнике кућних љубимаца апелујемо да воде рачуна о животињама односно да их не пуштају ван ограде дворишта-казао је Звездан Стефановић општински инспектор за заштиту животне средине.

Од почетка године Кладовљани су инспекцијским службама  поднели 45 захтева за надокнаду штете због напада и уједа паса луталица. За првих седам месеци ове године на име одштете оштећеним лицима из буџета општине Кладово исплаћено је око 950.000 динара.