Петак, 07. Јун 2019.

Инаугурација Визитор центра

Поводом завршетка пројекта "Наслеђа на граници Дунава" у средњовековној тврђави "Фетислам"  чланови међународног пројектног тима обишли су  новосаграђени Визотор центар са три ламеле површине 1200 квадрата. Пројекат  "Наслеђа на граници Дунава"  из ИПА фондова суфинансирала је  Европска унија у оквиру прекограничне сарадње Румунија - Србија. Укупан буџет пројекта је 2,3 милиона евра, донација ЕУ за његову реализацију у општини Кладово износи 1.039.000 евра, уз учешће локалне самоуправе од 15 одсто .

Лидер на пројекту је општина Кладово док су партнери Епископија из Турн Северина,  општина Броштени и Асоцијације из Лупше.

 Изградња Визитор центра један је од сегмената пројекта чији је главни циљ  повећање атрактивности културног и слободног туризма у граничном подручју Борског и округа Мехединци- нагласила је  Невенка Болдорац шеф кабинета председника општине Кладово.

Очекивања су да се изградњом визторског центра на улазу у средњовековну тврђаву "Фетислам"  употпуне туристички садржаји који могу допринети афирмацији туристичке мреже у прекограничним зонама две суседне земље, сматра Михаи Кокркодел истраживачки менаџер из Турну Северина.  На завршетку пројекта чија је реализација почела  8. јуна 2017. и трајала је до 7. јуна 2019. у Кладову је одржана конференција за новинаре на којој су представљене активности уз констатацију да је то највреднији уговор који  је општина Кладово спровела у оквиру програма прекограничне сарадње.