Субота, 02. Јул 2016.

Фестивал ``Дани плавог Дунава``

Захваљујући подршци општинске управе Кладово, у суботу 2. Јула, Туристичка организација општине Кладово организовала је шести по реду Blue Week фестивал у Кладову.

Кладово је једини град у Подунављу, који од оснивања гестивала 2011. Године, непрекидно било место где се у Србији организовао овај међународни догађај.

 „Плава недеља“ мењала је своје активности током свог трајања. Ове године, три укључене подунавске земље Србија, Румунија и Бугарска,  кроз размену културних , спортских и привредних вредности прекограничне сарадње, кроз цикло туризам , наутику и вино обојиле су својим плаветнилом Blue Week-a обале Дунава. Кладово, Дробета Турну Северин и Русе били су градови који су представљали своје подунавске земље.

 Захваљујући имплементацији Blue Week дунавског фестивала од стране  GIZ-a и Дунавског центра за компетенцију, који су финансијски, логистички и промотивно подржали одрживост и реализацију активности фестивала, у Кладову су биле реализоване две активности. Бициклистичка удружења ``Ђердап`` из Кладова и „Cyclomaniac“ из Турну Северина заједно су промовисале нове бициклистичке руте „ Iron Gate“ које су мапиране на српској и румунској страни са анмером да споје својим атракцијама Кладово и Турну Северин у заједничку понуду за бројне цикло туристе. Дочек бициклиста из Румуније, уз организоване садржаје на градској плажи у Клаодву и заједничка вожња српских ирумунских бициклиста рутом до излетишта Балотешти, показали су како се вишегодишњим дружењем и сарадњом створио нов туристички производ. Удружење „Wilde Serbia“ уз помоћ Удружења „Дивљина“ из Кладова и Кајакашког клуба ``Текија`` из Текије, организовали су инструктажу веслања и вожње кануима и кајацима на плажи у Кладову. Сви заинтересовани, имали су могућност да заплове Дунавом у обезбеђеној зони за веслање. Представници општине Кладово обишли су наше бициклисте у Румунији и са румунским органиазторима  Blue Week-a, закључили да је фестивал и ове године био успешан.