Петак, 20. Септембар 2019.

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ У КЛАДОВУ

Дан без аутомобила

У Оквиру обележавања Европске недеље мобилности под слоганом  „Пешачите са нама” Туристичке организације општине Кладово спровела је акцију ,,Дан без аутомобила”.

Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива. Затварањем дела улице 22. септембра за моторни саобраћај и проширењем пешачких зона створени су услови за безбедније кретање пешака и других угрожених група у саобраћају на градском скверу у Кладову - казала је Александра Васиљевић из ТОО Кладово Европска недеља мобилности је манифестација која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. Септембра.

 Тема је да се дан делимично проведе без аутомобила, њен циљ је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у граду или општини учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. То је разлог што је општина Кладово подржала манифестацију. Порука је очигледа јер је код нас већ доста урађено у оквиру коришћења алтернативних видова саобраћаја. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и бициклирање - истакла је Невенка Болдорац из Кабинета председника општине Кладово.

Европска недеља мобилности спроводи се у 2900 градова и општина у 49 држава које на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности. Први пут у акцији  Сталне конференције градова и општина  Србије укључило се и Кладово.

У акцији је учествовао и Саша Николић председник општине Кладово са сарадницима. Желимо да дамо допринос манифестацији која промовише здраве стилове живота и тиме доприноси урбаној мобилности. Покушавамо да утичемо на школску популацију да стекне здраве навике кроз пешачење, али и свакодневне спортске активности. Зато су се у акцију укључили и чланови саобраћајне секције ОШ “Вук Караџић”. Док су старији основци возили бицикле на полигону спретности њихови другари из нижих разреда цртали су на тротоару. Осим практичне едукација на отвореном одржано је и тематско предавање “Безбедност у саобраћају и алтернативни видови саобраћаја” - додао је Горан Матовић помоћник председника општине Кладово.