Понедељак, 25. Јул 2016.

Етно-фестивал

Упркос тропској температури, 11.-ти Етно фестивал, сабор народног стваралаштва у Кладову привукао је пажњу готово 15.000 посетилаца. Они су у ``Улици старих заната`` видели многе готово заборављене производе домаће радиности од дрвета и глине, рукотворине везиља и плетиља. Њихови аутори се труде да сачувају знања и вештине предака која полаку одумиру... Утисак посетилаца је да се мирис старине ширио главном градском улицом у коју су стигли чувари народне баштине из 40 градова. Захваљујући умећу и вештини руку одвајкада се истиче богатство традиције свих наших крајева. Тако је вековима настајала народна уметност у широкој лепези самоуког стваралаштва.

 

-       ``Импресиониран сам богатством различитости приредбе која је по својим садржајима блиска ``Дунав-фест ``-у у Улму. Зато ћу учинити све да наредне године Кладовски етно-фестивал  буде део наше приредбе. Услови постоје, разменили смо искуства и то је први корак у реализацији идеје. Етно-фестивал у Кладову је најбоља манифестација тог типа у доњем Подунављу...``- није крио импресије Волфганг Дитрих, директор туризма у Улму.

 

Најбољи чувари фолклорне традиције у крајевима из којих долазе су чланови културно-уметничких друштава, разиграни, распевани у ношњама својих предака, коло су водили њихови потомци. У ревијалном делу програма наступило је 15 фолклорних певачких група из Бугарске, Румуније и Србије. Топле јулске ноћи у Кладову биле су испуњене песмом и игром. Преплитали су се шумови таласа велике реке и акорди музике, која је додатно оплеменила 11. издање приредбе посвећене етно-традицији.

 

-       ``Поново смо на једном месту окупили чуваре народне баштине из свих крајева Србије. Тиме је испуњена наша мисија да од заборава отргнемо старе занате и једном годишње у наш град привучемо излагаче из свих крајева Србије. Али ми се тиме нећемо задовољити, желимо корак више хоћемо да будемо део породице ``Дунав-фест`` -а у Немачкој и у томе морамо истрајати. Показали смо се као одлични диомаћини, али увек има места да све буде још боље. Похвале пријају, али и обавезују да у наредном издању будемо конкретнији. Етно-фестивал је празник свих наших мештана и они заслужују да се неколико дана у години друже са традицијом, културом и оставштином наших предака. Зато већ наредне године морамо бити другачији.``- обећао је Радисав Чучулановић, председник општине Кладово.

 

Током три фестивалске вечери Кладовљане и њихове госте забављали су Генерација 5, група КАЛ, Бајага и Инструктори а није изостао ни традиционални Кладовски котлић, такмичење у кувању рибље чорбе.