Среда, 05. Децембар 2018.

Долази још инвестиција из министарства здравља

     Инвестирања у општу болницу допринела су да се квалитет лечење и зрачење пацијената, али и  рад  здравственог особља подигну на виши ниво - казао је министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар након посете   Служби онкологије Здравственог центра Кладово.У оквиру "Другог пројекта развоја здравства Србије" Кладово је добило нови линеарни акцеларатор апарат за зрачење пацијената  најновије генерације, ЦТ симулатор односно скенер и опремљнену просторију за планирање  радио терапије. Намера је била да сагледамо да ли се најсавременија  опрема за зрачну терапију користи у пуном капацитету- казао је новинарима  министар здравља.

Да би лечење пацијената у општој болници у Кладову било  савременије министар је најавио  да ће већ у јануару наредне године Здравствени центар добити  нови апарат за брахитерапију, односно за унутрашње зрачење пацијената јер се  стари уређај често квари с обзиром да је у функцији од 1974. године, као и нову опрему за офталмологију вредну 4 милиона динара.

Медјутим  то  нису једине инвестиције које ће осавременити услове за рад у градској болници у Кладову с обзиром да је министар Лончар најавио  да ће у наредне три године новим бити замењен линеарни акцелератор који се користи од 2004. године.На новинарско питање да ли ће бити нових запошљавања Министар је казао да у здравственом ситему Србије нема забране запошљавања већ је реч о контолисаној мери која доприноси да се рационално попуњавају радна мест.У опремање новог савременог блока за зрачење пацијената у Кладовској слушби онкологије инвестирано је  3.014.114,10 евра.Терапија вођена сликом са припремом пацијента   траје до 30 минута,па  се овде радио терапији подвргне у просеку 30 особа , тако да више нема листе чекања.Током посте општини Кладово министар Златибор Лончар разговарао је са менаџментом градске болнице и са члановима Привременог органа општине Кладово.