Понедељак, 06. Јун 2016.

Дани Дунава

У циљу унапређења заштите и очувања Дунавског басена, тринаесту  годину за редом  спроводи се кампања Дан Дунава, са циљем да подигне свест и додатно едукује грађане о томе колико је важно да очувамо реке и рационално употребљавамо водене ресурсе. Међународни Дан Дунава је 29.јун али се обележавање кроз манифестације и кампање спроводи од почетка јуна до августа у свим подунавским земљама. 

Организатор кампање Дан Дунава у Србији је Републичка дирекција за воде Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Иницијатор обележавања Дана Дунава у земљама широм Европе је Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of Danube River – ICPDR) коју чини 14 земаља Дунавског слива. 

Председник општине Кладово, др Драган Будујкић, обратио се учесницима прославе Дана Дунава и поздравио ову манифестацију. 

Поред основних школа ОШ Светозар Радић из Текије, ОШ Хајдук Вељко из Корбова, ОШ Љубица Јовановић Радосављевић из Подвршке, ОШ Стефанија Михајловић из Брзе Паланке, ОШ Вук Караџић из Кладова, као гости и учесници програма били су и ученици Музичке школе „Константин Бабић“ из Кладова и плесна група „Реа Денс“ из Кладова.

Еколошке радионице водили су Еколошка секција ОШ „Вук Караџић“ а презентације  дунавских тема- атракција  које су нестале изградњом ХЕПС Ђердап, извела је ОШ „Светозар Радић“ из Текије и ОШ „Вук Караџић“ из Кладова. Наставник Саша Брндушојевић кроз Пројекат „Спорт у школе“ приказао је део спортских активности намењених основцима.