Четвртак, 09. Мај 2019.

Дан победе

Полагањем цвећа на спомен обележја у граду и  на обали Дунава код насеља  Вајуга,  Кладово је и овог 9. маја обележило Дан победе над фашизмом у Другом Светском рату. На  месту  на коме су се 22.септембра  1944. године среле јединице  Црвене армије  и Српске девете ударне бригаде  на спомен обележје пирамидалног облика. Цвеће су положиле делегације руске амбасаде у Београду, СУБНОРА, општине Кладово, компаније "Силовије машини",  месне заједнице Вајуга.

 -  Поносан сам што сам био у прилици да се нађем на месту које представља део бурне прошлости два народа. Захвалан сам људима Вашег краја што чувају успомену на тај догађај- нагласио  је Денис Круглов аташе амбасаде Русије у Србији.

На дан  из ратне прошлости путника намерника подсећа садржина текста на споменику на коме је написано " Овде на обали Дунава 22. септембра 1944.  године почела су садејства Народноослободилачке војске Југославије и Совјетске Црвене армије у завршним биткама против фашистичког агресора ". Из села Вајуга  здружене снаге Српске и Руске војске  кренуле су у коначно ослобођење тадашње земље.

-   Наша је обавеза да на млађе генерације пренесемо сећање на оне који су животе положили за победу над фажизмом и слободу отаџбине. Променама политичког система не треба да се одричемо правих вредности и неговања традиције, јер  историју не можемо да мењамо- поручио је Саша Николић председник општине Кладово.