Четвртак, 16. Јул 2020.

АКТИВНОСТИ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

По позиву начелника Борског управног округа, а на основу дописа Завода за јавно здравље "Тимок" из Зајечара, данас је одржан састанак свих општина и градова Борског и Зајечарског округа поводом тренутне епидемиолошке ситуације на региону. Састанку су присуствовали и председник општине Кладово Саша Николић и помоћник председника општине Душан Белић. Постигнути су веома важни договори за будуће праћење и примену мера у случају погоршања стања поводом ширења вируса COVID-19. 

Уз редовну комуникацију између градова и општина региона договорено је да се у случају потребе формира КОВИД болница и да се набави ПЦР апарат како би се брже добијали резултати анализа из КОВИД амбуланти градова и општина. Завод за јавно здравље "Тимок" из Зајечара биће у сталном контакту са Министарством здравља, Кризним штабом и надлежним институцијама, на основу чијих мишљења ће се доносити даље одлуке. О увођењу ванредне ситуације на нивоу општина, одлучиваће се након епидемиолошке процене Завода за јавно здравље "Тимок".

Штаб за ванредне ситуације општине Кладово појачаним активностима на праћењу тренутне ситуације донео је више препорука и одлука. Одлука о дезинфекцији јавних површина и простора и даље је на снази, а наредбе о обавезном ношењу маски у затвореном простору потврђене су и одлукама Владе Републике Србије која је донела и одлуку о ограничењу броја особа на отвореном простору (до 10 особа) и коришћење маски и на отвореном простору. Штаб за ванредне ситуације донео је и низ препорука за рад угоститељских објеката а посебно и закључак о радном времену угоститељских објеката до 23 часа. 

Апелује се на све грађане да озбиљно схвате ситуацију и да се придржавају прописаних мера и препорука како би сачували своје али и опште здравствено стање заједнице.