Недеља, 22. Септембар 2019.

75 ГОДИНА СЛОБОДЕ

Полaгањем цвећа на спомен обележја у граду у Кладову је почело обележавање 75 година од искрцавања јединица Црвене армије које су форсирајући Дунав код насеља Вајуга 22. септембра 1944, године ушле у Србију. На дан када је у Кладовски крај стигла слобода у другом Светском рату сведочи спомен обележје пирамидалног облика на које су цвеће положиле делегације СУБНОР-а, локалне самоуправе коју је предводио Милисав Ратопекић заменик председника општине Кладово, док је у име амбасаде Русије у Београду цвеће положио аташе Дмитри Карапоткин.

Остало је забележено да су из насеља Вајуга припадници трећег Украјинског фронта славне Црвене армије кренули у завршне операције за ослобођење тадашње земље од фашистичког окупатора.
Историчари наводе била је то прекретница у борби против немачког агресора. На дане из ратне прошлости нашим суграђанима и путницима намерницима поруку шаље споменик који је општина Кладово подигла 1985. године. Како се чуло у насељу Вајуга то је подсетник на време када су српски и руски војници заједничким акцијамау другом Светском рату исписали славну страницу.